Pieczeń z figami

Boskie połączenie smaków!

Weronika Kwaśniak / 6 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczeń z figami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag sznycli wieprzowych
  • 5 dag sera żółtego
  • 30 dag suszonych fig
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki dżemu figowego lub morelowego
  • ewentualnie goździki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny
Zupa z mięsa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pieczeń z figami!

  1. Suszone figi zalej odrobiną wody i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną.
  2. Żółty ser zetrzyj na tarce.
  3. Sznycle rozbij delikatnie tłuczkiem i rozłóż na desce na zakładkę.
  4. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny, a następnie posyp tartym serem.
  5. Na serze ułóż 2/3 odsączonych fig.
  6. Mięso zroluj i zepnij od spodu wykałaczkami lub metalowymi szpilkami do rolad.
  7. Włóż do żaroodpornej formy, podlej szklanką bulionu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.
  8. Piecz mniej więcej 40 minut pod przykryciem.
  9. Upieczone gorące mięso posmaruj z wierzchu dżemem figowym i obłóż pokrojonymi na plasterki pozostałymi figami.
  10. Jeśli boisz się, że owoce się zsuną, przypnij je do mięsa goździkami.
  11. Wstaw ponownie do pieca i piecz jeszcze 10 minut.

Zobacz przepisy na pasty do chleba:

Pasta z grochu - przepis
Pasty z serkiem wiejskim - przepis
Pasta z siemieniem lnianym - przepis
Jak zrobić jajeczną pastę do kanapek?
Brokułowa pasta do kanapek - przepis
Pasta parówkowa na kanapki - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)