Pieczeń w sosie pieczarkowym

Kruche i aromatyczne mięso cielęce!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczeń w sosie pieczarkowym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,3 kg cielęciny na pieczeń
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 marchewki
  • 10 dag masła
  • pieprz
Sos:
  • 4-5 pokrojonych pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml śmietanki
  • natka
  • sól
  • pieprz
Pulpety w sosie pieczarkowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pieczeń w sosie pieczarkowym!

  1. Mięso rozkrój na płat.
  2. Oprósz pieprzem, natrzyj czosnkiem i musztardą, odstaw na 4 godziny.
  3. Marchewkę pokrój wzdłuż w cienkie plasterki.
  4. Ułóż je warstwami na mięsie, zwiń, obwiąż.
  5. Roladę obsmaż na połowie masła, włóż do brytfanny, polej pozostałym masłem, przykryj, piecz około 2,5 godziny w 170°C.
  6. Zlej wytworzony sos.
  7. Pieczarki zrumień na łyżce masła.
  8. Na reszcie masła przesmaż mąkę.
  9. Rozprowadź sosem i śmietanką, gotuj 5 minut.
  10. Podduś z pieczarkami, przypraw.
  11. Posyp natką, podawaj do pieczeni.

Zobacz też pomysły na dania kuchni świata:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)