Pieczeń w miodzie z Grecji - przepis

Przed wyjęciem pieczeni z piekarnika należy sprawdzić, czy mięso jest dopieczone. Jeśli po wbiciu szpikulca w jego środek wypływa przezroczysty płyn, pieczeń można podawać.
/ 11.05.2013 08:00
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 190 min
Ilość kalorii: 580 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 – 3 kg łopatki wieprzowej ze skórą
  • 4 łyżki musztardy
  • 40 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 4 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz

Do obłożenia:

  • 2 łyżki klarowanego masła
  • po 21 suszonych moreli i śliwek
  • po łyżce brązowego cukru i octu balsamicznego
  • cienkie paseczki ze skórki jednej pomarańczy
  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 15 dag obranych ze skórki i uprażonych migdałów
  • 15 dag gotowanych kasztanów
Przygotowanie:
  1. Skórę na łopatce natnij w kratkę, natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na 2 godz. Posmaruj musztardą, w nacięcia w skórze wbij goździki. Mięso zawiń w folię aluminiową, wkładając do środka cynamon. Piecz ok. 1,5 godz. w temp. 180 st. C.
  2. Odwiń, posmaruj miodem rozcieńczonym 4 łyżkami wody i piecz jeszcze godzinę, polewając sosem z pieczenia.
  3. Na patelni roztop masło. Dodaj morele i śliwki, smaż 2 min, dodaj cukier, ocet i skórkę. Wlej wino, gotuj na małym ogniu ok. 10 min. Dodaj migdały i kasztany, dopraw.
  4. Pieczeń ułóż na półmisku i podawaj z owocami w winie.

Zobacz także:


DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA