Pieczeń w liściach laurowych

Aromatyczne i soczyste mięso - pyszna karkówka.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczeń w liściach laurowych Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 1,5 kg karkówki
  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • paczka liści laurowych
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pieczeń w liściach laurowych!

  1. Karkówkę natrzyj solą i pieprzem.
  2. Cebulę i marchewkę obierz, pokrój w talarki.   
  3. Wino podgrzej z 2 listkami laurowymi i 4-5 ziarnami ziela angielskiego, wystudź.
  4. Mięso umieść w niedużym naczyniu.
  5. Obłóż marchewką i cebulą.
  6. Zalej marynatą, przykryj, wstaw na noc do lodówki.
  7. Karkówkę wyjmij z zalewy, obłóż listkami laurowymi.
  8. Obwiąż bawełnianym sznurkiem.
  9. Ułóż w brytfannie na warzywach.
  10. Skrop olejem, podlej częścią marynaty.
  11. Piecz około 1,5 godz. w 190°C, często polewając winną zalewą.
  12. Pod koniec pieczenia należy wbić szpikulec w środek mięsa. Jeśli wypływa bezbarwny sok pieczeń jest gotowa.

Zobacz inne przepisy na mięsa:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)