Pieczeń rzymska z jarzynką w śmietanie

Do pieczeni rzymskiej możesz podać miseczkę z sosem, np. chrzanowym. Pieczeń świetnie smakuje także na zimno, do kanapek
/ 09.11.2012 06:15
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 75 min
Ilość kalorii: 520 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 70 dag mielonej wołowiny
  • cebula
  • 2 czerstwe kajzerki
  • szklanka bulionu grzybowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki marynowanych zielonych oliwek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Jarzynka:  
  • 3 marchwie
  • czerwona papryka
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 5 łyżek śmietany
  • łyżka mąki
Przygotowanie:
  1. Marchew i paprykę oczyść, pokrój w drobną kostkę. Kajzerki namocz w bulionie. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Mięso wymieszaj z odciśniętymi kajzerkami i cebulą. Wbij jajka. Oliwki osącz z zalewy, posiekaj i dodaj do mięsa razem ze szczypiorkiem. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrób, uformuj owalną pieczeń.
  2. Brytfankę wysmaruj łyżką masła. Ułóż w środku pieczeń. Wokół rozłóż pokrojone w kostkę warzywa i polej bulionem wymieszanym ze śmietaną i łyżką mąki. Wierzch pieczeni posmaruj resztą masła.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 45 minut. W tym czasie mięso polewaj kilkakrotnie wytworzonym sosem. Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj z ziemniakami.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: pieczeń

Redakcja poleca

REKLAMA