Na wielkanocny stół i inne okazje: pyszna pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska przyrządzana jest z mięsa mielonego. Na Wielkanoc często wzbogaca się ją umieszczonym wewnątrz jajkiem.

Weronika Kwaśniak / 9 miesięcy temu
Na wielkanocny stół i inne okazje: pyszna pieczeń rzymska fot. Fotolia

Pieczeń rzymska to potrawa z zapiekanego mięsa mielonego, na ogół przygotowywana w podłużnej foremce keksowej. Wewnątrz pieczeni umieszcza się jajko ugotowane na twardo. Pieczeń rzymską można serwować na ciepło, jako danie obiadowe - należy ją wtedy pokroić dość grubo. Jeśli przygotujesz cieńsze plastry, danie można podawać na zimno, jako dodatek do kanapek. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tej potrawy - to tradycyjne danie!

Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem i bazylią

Oto składniki na pieczeń rzymską z jajkiem i bazylią:

  • 1 kg mięsa mielonego mieszanego,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz

Na masę ziołową:

  • 5 jajek na twardo,
  • 30 dag szpinaku,
  • garść świeżej bazylii,
  • 10 dag startego sera żółtego

Jak zrobić pieczeń rzymską z jajkiem? W dużej misce wymieszaj dokładnie mięso, jajka, posiekaną cebulę i przyprawy. Formę keksową o wymiarach 26 na 8 cm wyłóż papierem do pieczenia. Włóż 1/2 mięsa mielonego i wzdłuż przez środek formy ułóż, jedno za drugim, jajka. Szpinak i bazylię umyj, osusz, posiekaj i zblanszuj we wrzątku. Następnie odciśnij na sicie. Połącz ze startym serem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę rozłóż po bokach jajka. Na to wyłóż resztę mięsa. Pieczeń rzymską z jajkiem piecz przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepis na pieczeń rzymską z warzywami i oliwkami

Oto składniki na pieczeń rzymską z warzywami i oliwkami:

  • 1,2 kg mielonego indyka,
  • cebula,
  • 2 kolorowe papryki,
  • 15 dag czarnych oliwek,
  • 20 dag twardej fety,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 3 jajka,
  • 1/2 pęczka natki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • 4 łyżki oleju,
  • masło i bułka tarta do formy,
  • kilka łyżek oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • kilka gałązek tymianku, rozmarynu,
  • łyżeczka kolorowego pieprzu.

Jak zrobić pieczeń rzymską z warzywami i oliwkami? Cebulę oraz paprykę oczyść, pokrój w niewielką kostkę. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż warzywa, ostudź. Mięso przełóż do dużej miski, dodaj posiekaną natkę, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą oraz jajka.

Do masy mięsnej dołóż ostudzone warzywa, czarne oliwki oraz fetę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszaj. Prostokątną foremkę żaroodporną wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Do przygotowanej formy nałóż masę mięsną, powierzchnię wyrównaj, posmaruj olejem. Następnie obłóż świeżymi ziołami i posyp kolorowym pieprzem. Delikatnie dociśnij zioła do masy mięsnej. Piecz pieczeń rzymską przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

Zobacz więcej przepisów wielkanocnych

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)