Pieczeń cielęca z kurkami - przepis

Z porem, czosnkiem i aromatycznym parmezanem
/ 22.07.2013 11:35

Przygot.:1,5 godz.
Porcja: 390 kcal

Przepis na 6 porcji:

  • 1,2 kg cielęciny (udźca, łopatki)
  • 40 dag kurek
  • duży por
  • 10 dag startego parmezanu
  • 2–3 łyżki tartej bułki
  • jajko
  • pół szklanki bulionu grzybowego (z kostki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • sok z cytryny
  • tymianek
  • sól
  • pieprz


Sposób wykonania:

  1. Kurki oczyść. Por oczyść, posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Dodaj kurki. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Smaż, aż kurki puszczą sok. Odparuj większość płynu, ostudź i wymieszaj z parmezanem, tatrą bułką i jajkiem.
  2. Mięso umyj, oczyść. Rozetnij nie przecinając do końca, tak by powstał duży płat. Rozbij przez folię, formując cienki, prostokątny płat. Natrzyj przekrojonym czosnkiem, skrop sokiem cytrynowym, oprósz solą i pieprzem.
  3. Na płacie mięsa ułóż nadzienie i zwiń w roladę. Pieczeń obwiąż nicią kuchenną i obsmaż na oleju. Ułóż  w brytfannie, podlej bulionem grzybowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około godziny często polewając najpierw bulionem, a następnie powstałym sosem. Gotową pieczeń pozostaw jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku. Usuń nici i pokrój na porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA