Penne ze szpinakiem

Penne ze szpinakiem to świetny pomysł na danie z makaronem!

DRUKUJ PRZEPIS
Penne ze szpinakiem
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag makaronu penne lub świderki
  • 20 dag świeżych liści szpinaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Makaron penne ugotować al dente w osolonym wrzątku, odlać, przelać zimną wodą, odcedzić.
  2. Liście szpinaku dokładnie opłukać, odciąć ogonki, przelać wrzątkiem, starannie odcedzić.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, mieszając przesmażyć na niej szpinak. Dodać posiekany lub zmiażdżony praską czosnek i pokrojone w paski, suszone pomidory, całość chwilę poddusić. Podlać śmietanką, wkruszyć pleśniowy ser, wymieszać, dusić 2–3 minuty na małym ogniu pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Do sosu dodać makaron penne, wymieszać, chwilę podgrzać.
  5. Penne ze szpinakiem rozłożyć na talerze, udekorować połówkami pomidorków koktajlowych.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)