Pasztet wieprzowy - przepis na pasztet wieprzowy na Wielkanoc i nie tylko

Na pasztet wieprzowy wybierz mięso lekko poprzerastane tłuszczem - dobra będzie karkówka, łopatka, szynka, brzuch wieprzowy. Pasztet wieprzowy na święta doskonale smakuje z dodatkiem słoniny i wątróbki.
Weronika Kwaśniak / 03.03.2021 06:54
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet wieprzowy - przepis na pasztet wieprzowy na Wielkanoc i nie tylko fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 500 g brzuszka wieprzowego,
  • 3 cebule,
  • 100 g słoniny,
  • 300 g wątróbki,
  • 2 jajka,
  • marchewka,
  • 1/2 małego selera,
  • mała pietruszka,
  • 2 kajzerki,
  • liść laurowy (3 szt.),
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Pasztet wieprzowy to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Przepis na pasztet wieprzowy jest jednak tak uniwersalny, że możesz korzystać z niego przez cały rok, bez specjalnej okazji.

Zobacz, jak zrobić pasztet wieprzowy:

  1. Słoninę pokrój w kostkę i przetop.
  2. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej skwarki.
  3. Brzuszek i łopatkę pokrój na kawałki, przesmaż.
  4. Dodaj 1/2 szklanki wody, 3 listki laurowe i duś na małym ogniu.
  5. Warzywa obierz, umyj, pokrój na kawałki, dodaj do mięsa i duś do miękkości.
  6. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w plastry.
  7. Przesmaż razem z wątróbką.
  8. Bułkę namocz w sosie, który został ze smażenia.
  9. Wszystkie składniki zmiel przez maszynkę 3 razy.
  10. Do masy mięsnej wbij 2 jajka i dodaj przyprawy do smaku.
  11. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  12. Gotową masę na pasztet wieprzowy włóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  13. Posyp lekko bułką tartą.
  14. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
  15. Wstaw pasztet i piecz, aż jego powierzchnia się zarumieni (około 30 minut).

Tradycyjny pasztet wieprzowy doskonale smakuje w towarzystwie sosu do mięs, z musztardą i z pieczywem.

Zobacz inne przepisy na pasztety:
Pasztet drobiowy - prosty przepis
Pasztet wegetariański - 12 sprawdzonych przepisów
Pasztet z królika - wykwintny i elegancki

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA