Składniki
Ciasto naleśnikowe:
- jajo
- 12 dag mąki
- pół szklanki mleka
- skórka ze słoniny
- sól
Nadzienie:
- 30 dag mięsa bez kości,
- mała cebula
- łyżka margaryny
- tłuszcz do smażenia
- kostka przyprawy do zup
- sól, pieprz
- nać pietruszki
Panierka:
- 4-5 łyżek ciasta naleśnikowego
- 3 łyżki tartej bułki
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Jajo ubić trzepaczką, dodając stopniowo mąkę i mleko z wodą (pół na pół). Posolić. Mocno rozgrzaną patelnię smarować skórką słoniny. Smażyć cienkie naleśniki.
Mięso na nadzienie opłukać, osączyć z wody, pokroić na kawałki i posolić. Włożyć na patelnię na mocno rozgrzany tłuszcz, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do rondelka, dodać 3-4 łyżki wody i dusić. Cebulę obrać, pokroić w krążki, zarumienić na pozostałym tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać do mięsa, włożyć kostkę przyprawy do zup i zagotować. W czasie duszenia wyparowany sos uzupełniać wodą. Gdy mięso będzie już miękkie, zmielić, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać łyżeczkę posiekanej naci pietruszki, dokładnie wymieszać. Trzymać je w ciepłym miejscu, żeby nie skrzepło.
Naleśniki smarować cienko nadzieniem, 2 cm od brzegu. Zwinąć ciasno w rulonik, następnie w kółko, nadając formę ślimaczka. Koniec zagiąć pod spód. Układać rzędami na desce, przycisnąć z wierzchu deseczką. Gdy zastygną - panierować, tzn. zanurzać w cieście naleśnikowym i obtaczać w bułce tartej. Ślimaczki zrumienić na tłuszczu z obu stron.