Włoska zapiekanka: parmigiana z bakłażanem

Smak słonecznej Italii może zagościć w twojej kuchni: oto pyszna parmigiana z bakłażanem!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Włoska zapiekanka: parmigiana z bakłażanem
Fotolia
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 bakłażan
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki mąki
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • ser mozzarella
  • przyprawy według upodobań - zioła prowansalskie, majeranek, itd.
Lasagne ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na parmigianę z bakłażanem - to włoska zapiekanka, która idealnie nadaje się na szybki obiad!

  1. Bakłażana wyszoruj i pokrój razem ze skórą na plastry.
  2. Posól plasterki i odstaw na godzinę - dzięki temu bakłażan puści soki.
  3. Po upływie godziny opłucz i odciśnij nadmiar wody, np. na ręczniku papierowym.
  4. Plastry bakłażana obtaczaj w mące, a potem w jajku roztrzepanym z mlekiem.

Kurczak z bakłażanem - przepis

  1. Szybko przesmaż warzywo na oliwie z oliwek - tylko do lekkiego zrumienienia.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, podsmaż razem z solą, pieprzem, przyprawami i pomidorami, aby stworzyć sos.
  3. Duś, aż nabierze gęstej konsystencji.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne - jego spód wysmaruj sosem, na to wyłóż plastry bakłażana. Znowu nałóż trochę sosu, wyłóż pokrojoną mozzarellę. Przekładaj warstwy aż do wykorzystania wszystkich składników.

Bakłażan z kuskusem - przepis

  1. Najlepiej, aby najwyższą partię parmigiany stanowiła mozzarella.
  2. Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)