Pappardelle z bakłażanem

Pappardelle z bakłażanem i domowym makaronem to obiadowy sukces każdej z nas! Zobacz, jak przygotować to pyszne danie!

DRUKUJ PRZEPIS
Pappardelle z bakłażanem
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 650 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 60 dag mąki
  • 6 jajek
  • 3 bakłażany
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 2 papryczki chili
  • 5 ząbków czosnku
  • po pół pęczka bazylii i oregano
  • szczypta cukru 
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 15 dag ricotty
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
Przygotowanie:
  1. Z mąki, jajek i szczypty soli zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 30 minut. Następnie rozwałkuj na bardzo cienkie placki i pokrój w szerokie wstążki. Oprósz mąką i odstaw, by przeschły.
  2. Bakłażany pokrój w długie paski, zrumień na oliwie, oprósz pieprzem. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy, wrzuć posiekane chili i czosnek. Przesmaż, dodaj pomidory, sól, pieprz i szczyptę cukru. Sos duś 20 minut, aż  zgęstnieje. Dodaj bakłażany.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę, posól, wlej 2 łyżki oliwy i włóż makaron. Gotuj około 7–8 minut od zagotowania. Osącz na sicie i szybko wymieszaj z sosem. Dodaj listki bazylii i oregano. Przełóż na talerze i posyp ricottą.  

Zobacz także:


DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)