Orzo z bazyliowym pesto

Pyszne danie z prawdziwym pesto!

DRUKUJ PRZEPIS
Orzo z bazyliowym pesto
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 25 min
Ilość kalorii: 610 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 garści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki orzeszków pinii
  • 60 ml oliwy
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • 50 dag makaronu orzo (o kształcie ziarenek ryżu)
  • sól
  • pieprz
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
Przygotowanie:
  1. Listki bazylii opłucz, osusz. Czosnek pokrój w plasterki. Bazylię i czosnek zmiksuj z orzeszkami i połową oliwy. Połącz z pozostałą oliwą i 2 łyżkami sera, przypraw.  
  2. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. 2–3 łyżki wody z gotowania wymieszaj z pesto. Makaron odcedź, wymieszaj z pesto. Nałóż porcje, posyp je serem, udekoruj połówkami pomidorków i bazylią.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)