Orientalna zapiekanka

Z ryżem i mielonym mięsem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Orientalna zapiekanka
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mielonego mięsa
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (ewentualnie chili)
  • 20 dag ryżu, najlepiej typu basmati
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2-3 marchewki obrane i pokrojone w talarki
  • oliwa
  • szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 50 dag startego żółtego sera
  • puszka pomidorów
  • 3 cebulki szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki lub kolendra
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić orientalną zapiekankę z ryżem i mielonym mięsem!

  1. W garnku podgrzej łyżkę oliwy, włóż pokrojoną w kosteczkę cebulę, smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
  2. Pod koniec dodaj posiekany czosnek, lekko zrumień.
  3. Wlej rozdrobnione pomidory z sosem, dopraw solą, pieprzem i cukrem, gotuj mniej więcej 15 minut na małym ogniu.
  4. Mięso mielone dopraw solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką, wymieszaj.
  5. Na patelnię wlej łyżkę oliwy i partiami obsmażaj zmielone mięso.
  6. Do mięsa wsyp ryż, wymieszaj i smaż przez minutę, co chwilę mieszając.
  7. Dodaj opłukaną i odsączoną soczewicę, wymieszaj i smaż minutę, wlej sos pomidorowy, wymieszaj, po chwili wlej bulion. Zagotuj.
  8. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw na 20 minut do piekarnika (dobrze jest przykryć folią aluminiową, aby zapiekanka zbytnio nie wyschła).
  9. Po 20 minutach zdejmij folię i posyp żółtym serem, zapiekaj, aż ser się rozpuści.

Zobacz inne przepisy na zapiekanki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)