Ogniste pałki z kurczaka z grilla

Pikantne dania z grilla zasługują na szczególną uwagę podczas majówki!

DRUKUJ PRZEPIS
Ogniste pałki z kurczaka z grilla
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 250 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 12 pałek z kurczaka (podudzia)
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4–5 łyżek pasty chili (np. sambal oelek albo harrisy)
  • 3–4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2–3 ząbki czosnku
  • mielona kolendra
  • mielona gałka muszkatołowa
  • szczypta mielonego cynamonu
  • sól, pieprz
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Podudzia kurczaka dokładnie oczyść i umyj pod zimną wodą. Osusz papierowym ręcznikem. Lekko natrzyj solą i pieprzem. Włóż do pojemnika i odstaw w chłodne miejsce.
  2. Przygotuj marynatę. Jogurt wymieszaj z pastą chili i oliwą. Dodaj startą na tarce cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw mieloną kolendrą, gałką muszkatołową, szczyptą mielonego cynamonu oraz solą i pieprzem.
  3. Każdy kawałek kurczaka posmaruj marynatą i odstaw do lodówki na 1–2 godziny. Im dłużej postoi w marynacie, tym lepiej przejdzie jej smakiem.
  4. Po wyjęciu z marynaty ułóż mięso na tackach do grillowania i piecz nad żarzącymi się węglami przez 20-30 minut, często smarując marynatą. W połowie pieczenia odwróć i znowu posmaruj marynatą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)