Noki maślane

Mleko łączymy z solą, masłem i gałką, i zagotowujemy. Przy wrzeniu zaczynamy dosypywać mąkę, stale mieszając – aż powstanie gładkie ciasto, ...
/ 19.02.2009 09:39

Składniki

  • 10 łyżek mleka,

  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki (najlepiej grubej, krupczatki),
  • 1 jajo,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Mleko łączymy z solą, masłem, gałką i zagotowujemy. Przy wrzeniu zaczynamy dosypywać mąkę, stale mieszając – aż powstanie gładkie ciasto, nie lepiące się do ścianek garnka. Pozostawiamy do częściowego ostudzenia, po czym wbijamy jajo i ugniatamy gładkie ciasto. Łyżeczką wykrawamy z niego małe kluseczki, które wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok. 5 minut i przelewamy zimną wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA