Nietypowa pizza z cukinią

Przy odrobinie fantazji pizza może się stać wykwintną potrawą!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Nietypowa pizza z cukinią
serwis prasowy TokTok/Index Food
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
  • 3 dag drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
Dodatkowe składniki:
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 300 g cukinii
  • 400 g koziego sera
  • 20 g szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • listki świeżej bazylii
  • oregano
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pizzę z cukinią!

  1. Drożdże rozmieszaj w 1/2 szklanki ciepłej wody.
  2. Dodaj do drożdży i wody 3 łyżki mąki i łyżeczkę cukru.
  3. Wymieszaj i odstaw na 25 minut, aby drożdże zaczęły pączkować.
  4. Kiedy upłynie wyznaczony czas, pozostałą mąkę przesiej i połącz z oliwą, resztą ciepłej wody, rozczynem drożdży i solą.
  5. Wyrób ciasto (ugniataj je przez 10 minut).
  6. Rozwałkuj ciasto.
  7. Cukinię wraz ze skórką pokrój na cieniutkie plasterki, włóż do półmiska i dopraw solą i pieprzem.
  8. W misce zmieszaj ser kozi z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
  9. Z tak przygotowanej masy uformuj małe kuleczki, które następnie zawiń w plasterki cukinii.
  10. Na wierzch ciasta wyłóż przecier pomidorowy, posyp oregano, a na wierzch ułóż kilka rolek z cukinią i serem.
  11. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni około 20 minut.
  12. Całość udekoruj listkami bazylii.
Materiały prasowe TokTok/Index Food

Sprawdź więcej artykułów o pizzy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)