Naleśniki zapiekane z serem

Smaczne danie obiadowe na słodko.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki zapiekane z serem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • szklanka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • jajko
  • cukier wanilinowy
Na farsz:
  • 30 dag sera białego
  • łyżka śmietany
  • 2 żółtka
  • cukier wanilinowy
  • skórka starta z cytryny
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na naleśniki z serem!

  1. Z mąki, mleka, jajka, cukru i szczypty soli przygotuj ciasto.
  2. Usmaż cienkie naleśniki.
  3. Ser ugnieć z cukrem, żółtkami, śmietaną.
  4. Naleśniki posmaruj serem, zwiń w ruloniki, pokrój ukośnie na kawałki.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż kawałki naleśników.
  6. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj śmietanę i skórkę z cytryny.
  7. Mieszaniną polej naleśniki i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C, aż masa się zetnie.

Sprawdź inne przepisy na naleśniki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/rok temu
Przepis nie do końca precyzyjny, tzn. do sera i "polewy" dodajemy żółtka i śmietanę, podczas gdy wymienione są: 2 żółtka i łyżka śmietany.
/2 lata temu
uwielbiam naleśniki, robiłam zapiekane z serkiem waniliowym (,kuchnia lidla,), równie pyszne :)