Naleśniki z sosem kurkowym

Pomysł na smaczne danie obiadowe!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki z sosem kurkowym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • szklanka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól
  • olej
Na sos:
  • szklanka kremówki
  • 10 dag sera rokpol
  • 6 łyżek oliwy
  • 50 dag kurek (mrożonych lub świeżych)
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1/2 szklanki bulionu grzybowego
  •  sól
  • pieprz
Sos grzybowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na naleśniki z kurkami!

  1. Z mąki, mleka, jajek oraz przypraw przygotuj ciasto.
  2. Usmaż na oleju 12 cienkich naleśników. Trzymaj je w cieple.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Kiedy cebula będzie miękka, dodaj kurki.
  5. Duś, aż będą miękkie, podlewając od czasu do czasu bulionem grzybowym.
  6. Dodaj śmietanę oraz ser.
  7. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  8. Ciepłe naleśniki podawaj z sosem.

Sprawdź inne przepisy na naleśniki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)