Naleśniki z białym serem

Jajka roztrzepać, dolać mleko i wodę, stopniowo dodawać mąkę - wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nalać porcję ciasta, rozprowadzić po dnie i smażyć z dwóch stron. Po usmażeniu naleśniki kłaść jeden na drugim na płaskim talerzu. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Jeśli będzie zbyt gęste należy dodać kilka łyżek mleka. Przygotowane nadzienie nałożyć na naleśniki. Następnie złożyć na cztery. Naleśniki dodatkowo przypiec na patelni na złoty kolor (najlepiej na maśle). Gotowe oprószyć cukrem pudrem.

Składniki

CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej

  • 2 jajka
  • szczypta soli
NADZIENIE:
  • 40 dag sera białego śmietankowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania

Jajka roztrzepać, dolać mleko i wodę, stopniowo dodawać mąkę - wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nalać porcję ciasta, rozprowadzić po dnie i smażyć z dwóch stron. Po usmażeniu naleśniki kłaść jeden na drugim na płaskim talerzu.

Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Jeśli będzie zbyt gęste należy dodać kilka łyżek mleka.

Przygotowane nadzienie nałożyć na naleśniki. Następnie złożyć na cztery. Naleśniki dodatkowo przypiec na patelni na złoty kolor (najlepiej na maśle). Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
 

Jak zrobić naleśniki - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (14)
/6 miesięcy temu
Super przepis!
/6 miesięcy temu
chciałam wam pokazać wam dzisiaj.. :D
/3 lata temu
NALESKI BALYIM SREIN
POKAŻ KOMENTARZE (11)