Naleśniki śródziemnomorskie z kukurydzą

Danie obiadowe o intrygującym smaku!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki śródziemnomorskie z kukurydzą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag sera typu feta
  • 3 mięsiste obrane pomidory
  • papryka
  • cukinia
  • szklanka osączonej kukurydzy
  • cebula
  • jajko
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • łyżka startego żółtego sera
  • łyżka posiekanej natki
  • pieprz lub ostra papryka
  • sól
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Pomidory pokrój w drobną kostkę.
2. Paprykę opiecz w piekarniku, włóż do torebki foliowej.
3. Po 5 min wyjmij, obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne, miąższ posiekaj.
4. Razem z posiekaną cebulą i pokrojoną w cienkie słupki cukinią zeszklij na połowie rozgrzanego masła.
5. Dodaj osączoną kukurydzę, pomidory i smaż mieszając,  aż odparuje nadmiar płynu.
6. Następnie wlej śmietanę zmiksowaną z jajkiem, starannie wymieszaj, zdejmij z ognia.
7. Przestudź, wymieszaj z pokruszoną fetą i posiekaną zieleniną, dopraw farsz do smaku papryką lub pieprzem i solą.
8. Naleśniki (uniwersalne lub usmażone z obu stron gryczane) z tym farszem obsmaż na reszcie masła na patelni lub ułóż w natłuszczonym naczyniu.
9. Posyp żółtym serem i zapiecz.

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)