Mostek cielęcy faszerowany

Mostek podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką z ogórków, czerwonej cebuli i winegretu.

DRUKUJ PRZEPIS
Mostek cielęcy faszerowany
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 310 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg wyluzowanego mostka cielęcego

Farsz:

  • 30 dag mielonego mięsa drobiowego
  • jajko
  • 10 dag pieczarek
  • cebula
  • pół strąka czerwonej papryki
  • 4 łyżki tartej bułki

Oraz:

  • szklanka jasnego piwa
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Cielęcina po serbsku (djuvec) - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mostek natrzyj czosnkiem zmiażdżonym z solą i pieprzem. Zwiń, chłodź 30 min. Obraną cebulę, oczyszczone pieczarki i paprykę pokrój w kostkę, podsmaż na łyżce oleju. Dodaj mielone mięso, jajko i tartą bułkę. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Farsz ułóż na rozwiniętym płacie mostka i ciasno zwiń w roladę. Możesz spiąć ją szpilkami do zrazów lub obwiązać nicią. Obsmaż na 2 łyżkach oleju i ułóż w brytfance. Pieczeń posmaruj miodem, oprósz mieloną gałką. Podlej piwem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 60 min, często polewając piwem, a następnie sosem z pieczenia.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)