POLECAMY

Delikatna i soczysta ryba - sprawdź nasze przepisy na mirunę

Miruna to smaczna i soczysta ryba, która jest prosta i szybka w przygotowaniu na obiad dla całej rodziny – sprawdź nasze przepisy!

/ 5 miesięcy temu
Delikatna i soczysta ryba - sprawdź nasze przepisy na mirunę fot. Fotolia

Miruna to ryba z rodziny dorszowatych, która zawiera sporą dawkę niacyny, potasu oraz witamin z grupy B. Warto włączyć ją do codziennej diety w postaci pieczonej lub smażonej. Podawana w asyście pieczonych ziemniaków, puree lub frytek jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Chcąc podkreślić smak miruny, warto pokusić się o dodatek suszonych ziół i czosnku do panierki. Sprawdź nasze przepisy na mirunę!

Miruna: przepis

Oto składniki na mirunę:

  • 2-3 filety miruny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • olej

Jak zrobić mirunę?

Oczyszczona i umytą mirunę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ubijamy jajko. Obtaczamy każdy filet mąka, jajkiem oraz ponownie mąką. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mirunę po 3 minuty na każdej ze stron do uzyskania chrupiącej skórki. Następnie przekładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 8 minut. Tak przyrządzoną mirunę możemy podawać z frytkami z batatów oraz sałatką z sezonowymi warzywami.

Miruna pieczona: przepis

Oto składniki na mirunę pieczoną:

  • 3-4 filety z miruny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • sos sojowy
  • posiekana pietruszka
  • suszony czosnek
  • suszona cebula
  • 3-4 łyżki mąki
  • 3 jajka

Jak zrobić mirunę pieczoną?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Filety z miruny dokładnie oczyszczamy i obmywamy pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy na bok. Roztrzepujemy jajka w misce i doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, suszonym czosnkiem z cebulą oraz posiekaną pietruszką. Wszystko dokładnie mieszamy. Ryby obtaczamy na zmianę w mące i mieszance jajecznej. Przekładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i całość pieczemy przez około 20 minut. Tak przygotowaną rybę możemy serwować z sosem cytrynowym na bazie majonezu oraz surówką z kapusty.

Miruna smażona: przepis

Oto składniki na mirunę smażoną:

  • 3-4 filety z miruny
  • Oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • posiekana pietruszka
  • suszone zioła prowansalskie

Jak zrobić mirunę smażoną?

Rozgrzewamy olej na patelni. W międzyczasie oczyszczamy i obmywamy filety z miruny. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Namaczamy rybę przez 2-3 minut. Dorzucamy zioła prowansalskie oraz posiekaną pietruszkę. Rozpuszczamy masło i stopniowo dolewamy resztę soku z cytryny. Redukujemy do uzyskania gęstego sosu. Rybę smażymy przez 2 minuty na każdej ze stron. Tak przyrządzoną mirunę podajemy z gotowanymi ziemniakami oraz sosem.

Sprawdź inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)