Minipizze margheritki

Możesz zrobić pizzę w słodkiej wersji zastępując warzywa owocami, a oliwę słodkim syropem

DRUKUJ PRZEPIS
Minipizze margheritki
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 45 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3/4 letniej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • sól

Na obłożenie:

  • 6 podłużnych pomidorów
  • 30 dag mozzarelli
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy
  • oregano
  • bazylia
  • dymka
  • sól, pieprz
Domowa pizza margeritta - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w połowie szklanki letniej wody. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w środku zagłębienie i wlej rozpuszczone drożdże. Wymieszaj. Dodaj oliwę, szczyptę soli i resztę wody. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Podziel ciasto na 6 części. Każdą ponownie zagnieć, spłaszcz dłonią na grube placki. Rozciągnij je formując kształt wrzecion. Ułóż na desce oprószonej mąką, wyrównaj i podnieś lekko brzegi, aby powstał wałeczek.
  3. Pomidory umyj, wykrój nasady ogonków i pokrój na plasterki. Oprósz oregano, solą oraz pieprzem. Mozzarellę pokrój na plasterki.
  4. Środek placków posmaruj przecierem pomidorowym, pozostawiając wolny brzeg. Obłóż pomidorami i mozzarellą.  Oprósz ziołami, solą i pieprzem. Skrop oliwą. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Przed podaniem udekoruj świeżymi listkami bazylii.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)