Mięso i warzywa z jabłkami

Skropione aromatycznym, czerwonym winem.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Mięso i warzywa z jabłkami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 560 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 80 dag karkówki wieprzowej
  • 4 duże marchewki
  • 40 dag szalotki
  • 4 listki laurowe
  • 2 twarde jabłka
  • majeranek
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka czerwonego wina
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na mięso i warzywa z jabłkami!

  1. Karkówkę pokrój w sporą kostkę.
  2. Na patelni roztop łyżkę klarowanego masła, obsmaż na nim mięso, oprósz solą, pieprzem, majerankiem, papryką i gałką muszkatołową.
  3. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Obierz szalotki i marchewki.
  5. Marchewki pokrój w grube półplasterki.
  6. Na patelni lekko skarmelizuj cukier, dodaj resztę masła klarowanego.
  7. Włóż szalotki i marchewki, skrop 1/3 szklanki wina i smaż, mieszając, około 5 minut.
  8. Warzywa przełóż do mięsa w naczyniu żaroodpornym, wymieszaj.
  9. Resztę tłuszczu na patelni rozprowadź pozostałym czerwonym winem, zalej składniki w formie, obłóż listkami laurowymi, oprósz solą.
  10. Wstaw na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  11. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone w sporą kostkę jabłka, wymieszaj.

Sprawdź inne pomysły na obiad:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)