Mięsny placek

Mięsny placek to pyszne i tanie danie. Koszt jednej porcji to tylko 3,50 zł. Za to uczta - gwarantowana!

DRUKUJ PRZEPIS
Mięsny placek
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 550 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 60 dag mielonego mięsa mieszanego
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1/2 średniej cukinii lub jedna mała
  • pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • masło i bułka tarta do formy
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Pomidor i cukinię pokrój na cieniutkie plasterki. Mielone mięso wymieszaj z bułką tartą, koncentratem, dwoma jajkami, posiekanym czosnkiem. Dopraw łyżeczką ziół, solą i pieprzem.
  2. Foremkę wysmaruj masłem, obsyp bułką. Nałóż mięso na grubość ok. 2,5 cm. Obłóż plasterkami cukinii i pomidora. Piecz 30 min (200 st.). Pozostałe jajko wymieszaj z kremówką, ziołami, dopraw solą i pieprzem. Masą polej placek i zapiekaj kolejne 15 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)