Mięsne krokiety

Pyszny obiad na dziś!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Mięsne krokiety
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 430 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • olej
  • cebula
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
Ciasto francuskie z mięsem mielonym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na krokiety z mięsem!

  1. Do mąki dodaj mleko, jajka, łyżkę oleju i dużą szczyptę soli.
  2. Zmiksuj gładkie ciasto.
  3. Usmaż cienkie naleśniki, układaj je w stosik, aby nie obsychały.  
  4. Cebulę pokrój w kostkę, lekko zrumień na 2 łyżkach oleju.
  5. Dodaj mięso, przesmaż, mieszając.
  6. Dodaj koncentrat pomidorowy, bulion, sól i pieprz.
  7. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
  8. Smaruj farszem, formuj krokiety.
  9. Obsmaż je na patelni ze sporą ilością oleju, tak by naleśniki ładnie się przyrumieniły.

Zobacz inne pomysły na obiad:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/rok temu
Bardzo pyszne:) tylko, że do mięsa dodałam 200g koncentratu a nie łyżkę:)) ale jak kto woli:)) naleśniki mi wyszły z przepisu więc serio;))
/rok temu
serio nie trzeba wody do masy naleśnikowej?