Mielone z piekarnika

Pod koniec pieczenia na każdy kotlet mielony możesz położyć plasterek żółtego sera.

DRUKUJ PRZEPIS
Mielone z piekarnika
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mielonego mięsa (najlepiej wołowo-wieprzowego)
  • 1 kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • olej
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mielone z piekarnika!

  1. Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć, cebulę obrać, pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
  2. Do mielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę i starty ser, dokładnie wyrobić ręką, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Z mięsnej masy formować średniej wielkości kule, żaroodporne naczynie natłuścić olejem, włożyć do niego mięsne kule. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C n piec ok. 30 minut, aż mięso zacznie brązowieć.
  4. By sprawdzić, czy kule są już upieczone, najlepiej wbić w nie widelec – jeśli nie wypłynie z nich różowy płyn, są gotowe.
Rada: Do naczynia z piekącymi się mięsnymi kulami kotletów mielonych możesz włożyć warzywa, np. faszerowane pomidory, paprykę, brokuły, marchewkę. W ten sposób razem z mięsem wyjmiesz z piekarnika jarzyny do obiadu. Wcześniej skrop je olejem, by nie wyschły.

Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz też nasze pomysły na kurczaka:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
Uwielbiam mielone z piekarnika, są pyyyyyychaaaaa!