Mielone po turecku – w chlebkach

Mięsne nadzienie możesz doprawić odrobiną shoarmy – mieszanki przypraw popularnej w kuchni arabskiej dodawanej np. do kebabu
/ 16.06.2010 10:08

Przygotowanie 60 min
Pieczenie 35 min
Porcja (2 sztuki) 470 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 35 dag dowolnego mięsa mielonego, np. baraniny
- pokrojona w paseczki papryka
- 3 duże pomidory pokrojone w kostkę
- 1/2 pęczka pokrojonej dymki
- 3 łyżki posiekanego tymianku
- łyżeczka czarnuszki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju

Ciasto:

- 45 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 3 łyżki jogurtu bałkańskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru

Sposób wykonania:
1. Drożdże rozpuść w 3/4 szklanki ciepłej wody. Dodaj cukier i sól, wymieszaj. Połącz z mąką, jogurtem i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.

2. Na patelni rozgrzej olej, włóż mięso i smaż, mieszając, 10 minut, dopraw sporą ilością pieprzu. Ostudź. Wymieszaj z pomidorami, dymką, papryką, tymiankiem, czarnuszką oraz szczyptą soli.

3. Wyrośnięte ciasto wyrób raz jeszcze i podziel na 8 porcji. Każdą rozciągnij na okrągły placek. Kładź farsz, brzegi podnieś do góry i zlep na końcach.

4. Chlebki ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 10 minut. Piecz 35 minut na złoty kolor w temp. 220 stopni C.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA