Przygotowanie 60 min
Pieczenie 35 min
Porcja (2 sztuki) 470 kcal
Przepis na 4 porcje:
- 35 dag dowolnego mięsa mielonego, np. baraniny
- pokrojona w paseczki papryka
- 3 duże pomidory pokrojone w kostkę
- 1/2 pęczka pokrojonej dymki
- 3 łyżki posiekanego tymianku
- łyżeczka czarnuszki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Ciasto:
- 45 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 3 łyżki jogurtu bałkańskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
Sposób wykonania:
1. Drożdże rozpuść w 3/4 szklanki ciepłej wody. Dodaj cukier i sól, wymieszaj. Połącz z mąką, jogurtem i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
2. Na patelni rozgrzej olej, włóż mięso i smaż, mieszając, 10 minut, dopraw sporą ilością pieprzu. Ostudź. Wymieszaj z pomidorami, dymką, papryką, tymiankiem, czarnuszką oraz szczyptą soli.
3. Wyrośnięte ciasto wyrób raz jeszcze i podziel na 8 porcji. Każdą rozciągnij na okrągły placek. Kładź farsz, brzegi podnieś do góry i zlep na końcach.
4. Chlebki ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 10 minut. Piecz 35 minut na złoty kolor w temp. 220 stopni C.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Mielone po turecku – w chlebkach
Mięsne nadzienie możesz doprawić odrobiną shoarmy – mieszanki przypraw popularnej w kuchni arabskiej dodawanej np. do kebabu