Składniki
- 800 g ud z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 pokrojona w kostkę słodka cebula
- 1 cukinia pokrojona w pół plastry
-
½ szklanki bulionu drobiowego
- 400 g przecieru pomidorowego
- 100 g cieciorki (z puszki)
- Garść prażonych migdałów
- Garść prażonych orzechów nerkowca
- 1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
- Sól, imbir, kurkuma, ostra papryka, kmin rzymski do smaku
Marynata:
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka rozgniecionych w moździerzu nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Sposób przygotowania
Oczyszczone, umyte i osuszone uda z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia natrzeć wszystkimi przyprawami i odstawić na około 4 godziny do lodówki. Następnie obsmażyć z każdej strony, zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
W szerokim garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć cebulę z cukinią. Następnie wlać bulion oraz pomidory, zagotować i dodać przygotowanego wcześniej kurczaka. Do gotującego się kurczaka dodać również cieciorkę, migdały oraz orzechy, a całość doprawić do smaku solą, imbirem, kurkumą, ostrą papryką oraz kminem rzymskim. Po kilku minutach zdjąć z ognia i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Tak przygotowane uda podawać z kaszą kuskus z rodzynkami i pomidorami. Smacznego!