Marynowane uda z kurczaka duszone z pomidorami

Oczyszczone, umyte i osuszone uda z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia natrzeć wszystkimi przyprawami i odstawić na około 4 godziny do lodówki. Następnie obsmażyć z każdej strony, zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
/ 18.03.2013 10:54

Składniki

 

 

  • 800 g ud z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 pokrojona w kostkę słodka cebula
  • 1 cukinia pokrojona w pół plastry
  • ½ szklanki bulionu drobiowego

    Marynowane uda z kurczaka duszone z pomidorami

  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 100 g cieciorki (z puszki)
  • Garść prażonych migdałów
  • Garść prażonych orzechów nerkowca
  • 1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
  • Sól, imbir, kurkuma, ostra papryka, kmin rzymski do smaku

Marynata:

  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka rozgniecionych w moździerzu nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

Sposób przygotowania

Oczyszczone, umyte i osuszone uda z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia natrzeć wszystkimi przyprawami i odstawić na około 4 godziny do lodówki. Następnie obsmażyć z każdej strony, zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.

W szerokim garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć cebulę z cukinią. Następnie wlać bulion oraz pomidory, zagotować i dodać przygotowanego wcześniej kurczaka. Do gotującego się kurczaka dodać również cieciorkę, migdały oraz orzechy, a całość doprawić do smaku solą, imbirem, kurkumą, ostrą papryką oraz kminem rzymskim. Po kilku minutach zdjąć z ognia i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Tak przygotowane uda podawać z kaszą kuskus z rodzynkami i pomidorami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA