Makaronowe wstążki z łososiem

Makaron wstążki, we włoskiej kuchni nazywany mianem fettuccine, to jedna z jego najelegantszych form, niezwykle efektownie prezentująca się na talerzu.

DRUKUJ PRZEPIS
Makaronowe wstążki z łososiem
serwis prasowy
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 200 g fileta z łososia
  • 150 ml wody
  • 1 mały por
  • 300 ml słodkiej śmietany 18%
  • 50 ml wina białego półsłodkiego
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g Makaronu Międzybrodzkiego wstążki
  • sól, pieprz do smaku
  • listki świeżej rukoli do ozdoby
Łosoś z piekarnika - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Gotujemy makaron.
  2. Łososia doprawiamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy, polewamy wodą i dusimy ok. 3-4 minut.
  3. Pora czyścimy, a następnie kroimy i podsmażamy. Dodajemy śmietanę, wino i doprawiamy. Całość ciągle mieszając, trzymamy na ogniu do zagotowania.
  4. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem, a na wierzchu kładziemy cząstki duszonego łososia.
  5. Całość dekorujemy listkami świeżej rukoli.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)