Makaron z żółtym serem

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć na patelnię i smażyć. Czosnek pokroić w kostkę, posolić i rozgnieść widelcem, tak aby puścił sok. Następnie dodać do pomidorów i razem smażyć, a następnie dusić ok. 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Przyprawić do smaku.

Składniki

  • 50 dag makaronu ‘świderki’
  • 50 dag żółtego sera
  • 4 pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 1/3 szklanki oleju
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  • sproszkowana papryka słodka

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć na patelnię i smażyć. Czosnek pokroić w kostkę, posolić i rozgnieść widelcem, tak aby puścił sok. Następnie dodać do pomidorów i razem smażyć, a następnie dusić ok. 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Przyprawić do smaku.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.

Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Wyłożyć do niego połowę makaronu, zalać połową sosu i posypać połową startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera. Na ser położyć resztę makaronu, resztę sosu i posypać resztą sera. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st. C. i zapiekać ok. 25 minut.

SKOMENTUJ (2)
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (2)
Gość We-Dwoje.pl/5 lat temu
Doskolanle :)
Gość We-Dwoje.pl/6 lat temu
Yyy,zaraz będę robił,mam ochotę na coś takiego własnie:)