POLECAMY

Makaron z sosem chili-pomidorowym

Na początek odmierz 700 ml zimnej wody, wlej na patelnię i wsyp do niej makaron. Przykryj pokrywką i podłącz gaz.

Składniki

  • 300 g makaronu świderki
  • 3 średnie,dojrzałe pomidory
  • papryczka chili
  • sól, pieprz do smaku
  • garść świeżej natki pietruszki
  • słodka papryka
  • bazylia suszona

Sposób przygotowania

Na początek odmierz 700 ml zimnej wody, wlej na patelnię i wsyp do niej makaron. Przykryj pokrywką i podłącz gaz. Sparz trzy dojrzałe pomidory i pokrój je w cząstki. Przełóż do wysokiego pojemnika i dodaj ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku, garść świeżej natki pietruszki i pół średniej wielkości papryczki chili. Wszystko dokładnie zmiksuj blenderem.

Przelaj sos do prawie ugotowanego makaronu, dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i suszoną bazylią. Poddusś jeszcze chwilę i nakładaj na talerze. Jeżeli masz ochote to posyp jeszcze mozzarellą,.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)