Makaron z serem i owocami

Danie obiadowe na słodko.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Makaron z serem i owocami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 20 min
Ilość kalorii: 480 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag makaronu wstążki
  • 15 dag sera ricotta (lub białego sera)
  • po 1/2 szklanki jagód, malin, truskawek
  • skórka starta z pomarańczy
  • 4 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na makaron z serem i owocami!

  1. Owoce dokładnie opłucz, osącz.
  2. Owoce zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, zmielonym cynamonem i skórką z pomarańczy.  
  3. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Jeśli wolisz chłodniejszy, przelej go zimną wodą i odsącz.
  4. Makaron rozłóż na talerzach.
  5. Posyp pokruszonym serem ricotta, polej przygotowanym sosem owocowym.
  6. W razie potrzeby posyp cukrem.
  7. Udekoruj świeżymi owocami i listkami mięty.

Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
owocowa/5 miesięcy temu
pyszne są wszystkie makarony. Te z warzywami i z owocami to najlepsze. Ja kupuje kokardki z primo gusto no mi ten makaron najlepiej smakuje.