Pappardelle z bobem w sosie śmietanowym - przepis

Pappardelle możesz zastąpić innym makaronem w kształcie wstążek, np. tagliatelle

DRUKUJ PRZEPIS
Pappardelle z bobem w sosie śmietanowym - przepis
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 480 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 40 dag makaronu pappardelle (szerokie wstążki)
  • 40 dag bobu (mrożonego lub świeżego)
  • 2–3 szalotki
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 10 dag śmietany kremówki (30 proc.)
  • sok z połowy cytryny
  • 10 dag wiórków parmezanu
  • 4 łyżki masła
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • garść rukoli
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Lasagne ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Bób opłucz, ugotuj w osolonej wodzie (mrożony ok. 8 minut, a świeży – ok. 20 minut), osącz, ostudź i obierz. Kilka łyżek odłóż do dekoracji, a resztę zmiksuj na purée. Dopraw sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem. Purée z bobu podgrzej i trzymaj w cieple.
  2. Masło roztop, dodaj posiekaną szalotkę, podsmaż na złoto i dodaj wino. Duś 5 min. Zalej kremówką i dopraw solą i pieprzem. Sos podgrzej. Makaron ugotuj al dente, włóż do sosu śmietanowego, posyp umytymi i osuszonymi listkami rukoli i lekko wymieszaj.  Na talerzach ułóż purée z bobu, przykryj makaronem z rukolą, posyp wiórkami parmezanu, udekoruj bobem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)