Łosoś z sosem pieczarkowym

Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko lub purée z ziemniaków.

DRUKUJ PRZEPIS
Łosoś z sosem pieczarkowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 dzwonka z łososia
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • szklanka śmietany 12-proc.
  • sok z połowy cytryny
  • sos sojowy
  • 4 łyżki masła
  • łyżeczka mąki
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • rozmaryn
  • sól, pieprz
Pulpety w sosie pieczarkowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Rybę opłucz, osusz, usuń ości, skrop sosem sojowym i sokiem z cytryny. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Odstaw pod przykryciem na 30 minut do lodówki.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. W rondlu roztop 2 łyżki masła. Włóż cebulę z pieczarkami. Podsmaż razem, mieszając, aż grzyby wydzielą sok. Wlej pół szklanki bulionu i duś pod przykryciem około 5 minut. Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do pieczarek i mieszając, zagotuj. Sos dopraw do smaku i podgrzewaj na małym ogniu.
  3. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Ułóż filety. Przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Piecz około 30 minut. Pod koniec pieczenia odkryj.
  4. Przed podaniem polej sosem pieczarkowym i udekoruj gałązkami rozmarynu.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)