Łosoś grillowany z brzoskwinią

Grillowane ryby z brzoskwinią będą smakowały wyśmienicie, jeśli podasz je podczas nadchodzącej majówki!

DRUKUJ PRZEPIS
Łosoś grillowany z brzoskwinią
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 podłużne filety z łososia
  • 2 brzoskwinie
  • 2 nektarynki
  • 1 cytryna
  • plasterki mozzarelli
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 6–8 łyżek oliwy
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Z umytej cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Czosnek obierz, posiekaj i rozetrzyj ze sporą szczyptą soli. Oliwę wymieszaj ze skórką i sokiem cytrynowym, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i czosnkiem.
  2. Rybę opłucz, osusz i posmaruj przygotowaną marynatą. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
  3. Brzoskwinie i nektarynki umyj, pokrój na połówki. Usuń pestki. Owoce pokrój na cząstki. Cztery duże kawałki folii aluminiowej wysmaruj masłem. Na filetach ułóż cząstki brzoskwini i nektarynki. Na wierzch połóż po plasterku mozzarelli i posyp posiekanymi orzechami.
  4. Filety zawiń w folię aluminiową, tak aby nad warstwą sera była wolna przestrzeń. Ułóż na ruszcie i piecz około 20–30 minut.

Zobacz także:


DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)