Leczo z kiełbasą

Tradycyjna węgierska potrawa często gości w polskich domach!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Leczo z kiełbasą
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 0,5 kg kiełbasy (np. podwawelskiej)
  • 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
  • 4 pomidory
  • 8 pieczarek
  • pół łyżeczki chili lub nieco więcej, w zależności od upodobań
  • 3 cebule
  • 5 łyżek smalcu
  • sól, pieprz
Jak zdrowo się odżywiać? Kamila Szczawińska zdradza swój sekret!
Przygotowanie:
1. Pokrój cebulę w drobną kostkę, następnie podsmaż ją na smalcu, aby się zeszkliła.
2. Pokrój pieczarki na małe kawałki, dodaj do cebuli i razem podsmażaj.
3. Dodaj pokrojoną paprykę, wymieszaj i podsmaż dopóki nie zmięknie.
4. Pokrój kiełbasę (np. na plasterki), dodaj do podsmażonych warzyw. Duś wszystko razem na średnim ogniu przez 15 minut.
5. Pomidory pokrój w kostkę. Następnie dodaj je do warzyw i kiełbasy, a potem wszystko razem zagotuj.
Pozostaw całość na ogniu, dopóki pomidory nie staną się półpłynne.
6. Dopraw leczo solą, pieprzem i chili.
7. Potrawę serwuj na gorąco, najlepiej z chlebem!
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)