Przepis na leczo z cukinią i kiełbasą

Poznaj przepis na pyszne i sycące leczo z cukinii, kiełbasy, papryki i pomidorów!

Katarzyna Krajewska / 2 miesiące temu
Przepis na leczo z cukinią i kiełbasą fot. Fotolia

Leczo to jedna z najbardziej popularnych w Polsce potraw jednogarnkowych, która pochodzi z kuchni węgierskiej. Można przygotować różne rodzaje leczo: z cukinii, z kabaczka, z kiełbasą, warzywne, z pieczarkami, z kurczakiem, z papryki lub węgierskie.

Leczo – przepis

Leczo to najlepsze danie na chłodne dni. Rozgrzewa, dostarcza nam wielu niezbędnych składników i witamin a także syci. Poznaj przepis na leczo!

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 2 cebule,
  • 3 papryki (zielona, czerwona i żółta),
  • 7 pomidorów,
  • 2 kiełbasy,
  • 1 gruby plaster boczku,
  • 1 łyżka smalcu,
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka – słodka i ostra).

Wykonanie:

  1. Pokroić w paski cebulę i zeszklić na smalcu.
  2. Dodać do cebuli boczek i pokrojoną kiełbasę.
  3. Po  ok. 3 minutach dodać pokrojoną w paski paprykę.
  4. Smażyć wszystko ciągle mieszając.
  5. Dodać pomidory bez skórki, zioła prowansalskie i paprykę w proszku.
  6. Na końcu dodać pokrojoną cukinię i gotować wszystko na małym ogniu do miękkości przez ok. 30 minut.

Do takiego leczo z kiełbasą najbardziej pasuje kromka świeżego chleba, choć niektórzy jedzą je z ryżem.

Leczo z pieczarkami, kurczakiem lub kabaczkiem

Jeśli chcesz zrobić inną wersję leczo, możesz przygotować leczo z pieczarkami. Wystarczy je poddusić na oleju i dodać do leczo. Jeśli nie lubimy kiełbasy, zastąpmy je mięsem i przygotujmy leczo z kurczakiem. Możemy również ugotować leczo z kabaczkiem, jeśli akurat nie mamy cukinii. Będzie równie dobre jak tradycyjne!

Leczo węgierskie

Jeśli chcesz spróbować, jak smakuje prawdziwe leczo węgierskie, poniżej podajemy przepis.

Składniki:

  • 5 sztuk białej papryki,
  • 1 kg pomidorów bez skórki,
  • 1 kg cebuli,
  • łyżka smalcu,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta papryki chili,
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki oregano,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki cząbru.

Wykonanie:

  1. Zagotować w garnku pomidory bez skórki i czekać aż częściowo odparuje sok.
  2. Podsmażyć na złoto cebulę na smalcu.
  3. Wsypać przyprawy do patelni.
  4. Do pomidorów dodać paprykę i dusić doprowadzając do wrzenia.
  5. Cebulę z patelni przełożyć do garnka z pomidorami i gotować. Pilnować jednak, żeby papryka pozostała lekko chrupiąca, bo gotowana za długo, zacznie z niej odchodzić skórka.

Jeśli chcemy zrobić leczo z kiełbasą, podsmażamy ją z cebulą.

Chcesz spróbować innego rodzaju leczo? Zrób leczo mrożonkowe, leczo South Beach, leczo z parówek, wegetariańskie leczo z cukinii, rozgrzewające leczo na wędzonce, leczo z kabaczka, leczo z pieczarkami, leczo z kurczakiem, leczo z dyni lub dietetyczne leczo.

Włóż leczo do słoików!

Jeśli zrobimy bardzo dużo leczo, możemy je przełożyć do słoików i poddać pasteryzacji. Taki słoiczek z pysznym leczo, to świetne rozwiązanie, gdy mamy niezapowiedzianych gości albo po prostu wracamy głodni z pracy i nie chce nam się przygotowywać obiadu albo kolacji.

Leczo: kalorie

Leczo może, ale nie musi być daniem niskokalorycznym. Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 100 g tego pysznego posiłku jest około 75 kcal. Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 100 g jest tylko około 30 kcal.

Sprawdź, jak robi leczo Robert Makłowicz!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)