Spis treści
- Przepis podstawowy
- Leczo z cukinią
- Wersja z pieczarkami
- Leczo węgierskie
- Kalorie
- Dlaczego jest gorzkie i fermentuje?
Leczo z kiełbasą
Składniki:
- 3 papryki czerwone
- 2 żółte papryki
- 3 marchewki
- 1 średnia cukinia
- 1 patison
- 2 pętka kiełbasy śląskiej lub jałowcowej
Przygotowanie
- Paprykę, cukinię i patisona dokładnie obmyj pod bieżącą wodą i i wyszoruj powierzchnię.
- Pokrój w kostkę lub w talarki. Obierz ze skórki marchewkę i zetrzyj na tarce.
- Kiełbasę oczyść z błonki lub pokrój razem z nią w mniejsze plasterki. Uprzednio podsmaż na suchej patelni przez około 2 minuty.
- Włóż wszystkie składniki do dużego garnka i duś z wywarem warzywnym lub mięsnym przez około 2 godziny na małym ogniu.
- Dopraw na koniec do smaku.
Leczo z cukinią
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule białe lub czerwone
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Przygotowanie
- Cukinię i paprykę dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Cukinię obierz i pokrój w piórka.
- Zeszklij na patelni z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego. Dodaj pieprz i sól.
- Warzywa przełóż do głębokiego garnka i zagotuj z wodą lub bulionem warzywnym.
- Dla uzyskania lepszego smaku podlej leczo winem białym lub czerwonym.
- Duś przez 2-3 godziny na wolnym ogniu. Co jakiś czas wymieszaj łyżką i pilnuj, aby dno nie przypaliło się.
- Podawaj z kromką ciemnego pieczywa.
Wersja z pieczarkami
Składniki:
- 3 średnie papryki
- 400 g pieczarek białych lub brązowych
- Opakowanie parówek lub kiełbasa jałowcowa
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
Przygotowanie
- Pieczarki obierz z wierzchniej skórki i oskrob nóżki. Przesmaż na oliwie z oliwek przez około 3 minuty do zmiękczenia.
- Na tym etapie możesz wyspać sól lub dolać sos sojowy.
- Dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż razem z przyprawami.
- Paprykę sparz i pokrój w plasterki. Dodaj do całości i wlej wodę. Duś przez 2-3 godziny na wolnym ogniu.
- Leczo możesz serwować z gotowanymi ziemniakami i kleksem ze śmietany.
fot. Adobe Stock
Leczo węgierskie
Składniki:
- 5 sztuk białej papryki,
- 1 kg pomidorów bez skórki,
- 1 kg cebuli,
- łyżka smalcu,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- szczypta papryki chili,
- pół łyżeczki mielonego pieprzu,
- pół łyżeczki oregano,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki cząbru.
Przygotowanie:
- Zagotować w garnku pomidory bez skórki i czekać aż częściowo odparuje sok.
- Podsmażyć na złoto cebulę na smalcu.
- Wsypać przyprawy do patelni.
- Do pomidorów dodać paprykę i dusić doprowadzając do wrzenia.
- Cebulę z patelni przełożyć do garnka z pomidorami i gotować. Pilnować jednak, żeby papryka pozostała lekko chrupiąca, bo gotowana za długo, zacznie z niej odchodzić skórka.
Kaloryczność
Leczo może, ale nie musi być daniem niskokalorycznym. Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 100 g tego posiłku jest około 75 kcal. Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 100 g jest tylko około 30 kcal.
Dlaczego jest gorzkie i fermentuje?
Istnieje kilka przyczyn, które mogą o tym decydować:
Świeża papryka – najlepszym sposobem jest obranie jej ze skórki. Przypal ją na palniku gazowym tak, aby całkowicie zwęgliła się. Odstaw ją do wystudzenia. Za pomocą wilgotnego ręcznika papierowego zdejmij ją i przetrzyj warzywo. W przypadku podsmażenia czerwonej papryki wraz ze skórką istnieje spore ryzyko, że podczas karmelizacji cukrów stanie się gorzka. Niestety po dodaniu innych składników przykry posmak przechodzi na całe danie.
Suszona papryka w proszku – podczas prażenia suszonych przypraw należy w szczególności uważać, aby nie dopuścić do jej przypalenia. Najszybciej przechodzi gorzkim smakiem trudnym do zwalczenia w późniejszym etapie przygotowań. Spróbuj dodawać ją pod koniec gotowania lub wymieszaną razem z płynem
Cukinia – podobnie jak większość warzyw dyniowatych zawiera kukurbitacynę, która odpowiada za gorzki posmak. W niewielkich ilościach jest nieszkodliwa, natomiast gdy cały twój zbiór jest goryczkowy, sugeruje się wyrzucenie warzyw
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonały gulasz w kilku wersjach. Aromatyczny prowansalski gulasz - przepis na ratatouille.