Lazania z mięsem

Inspiracja prosto z włoskiej kuchni - świetny pomysł na pyszny obiad.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Lazania z mięsem
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 535 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 12 płatów lazanii
  • 1 kg pomidorów
  • 4 łyżki oliwy
  • cukinia
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mielona papryka
  • 25 dag mielonej wieprzowiny
  • 25 dag mielonej wołowiny
  • 100 ml czerwonego wina
  • 10 dag sera ricotta
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 10 dag żółtej mozzarelli
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • oregano
Lasagne bolognese - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Pomidory pokrój, zmiksuj.
2. Na 3 łyżkach oliwy podsmaż posiekaną cukinię, cebulę i czosnek.
3. Dodaj pomidory, zioła i przyprawy. Duś razem przez 15 min.
4. Na oliwie zrumień mięso. Dodaj wino i przyprawy, odparuj.
5. Dodaj sos, duś 10 min. Połącz z ricottą i parmezanem.
6. Makaron gotuj przez 5 minut. Następni poukładaj płaty w żaroodpornym naczyniu, przekładając sosem.
7. Posyp całość mozzarellą. Piecz przez 30 min w temperaturze 200 stopni C.

Przepis z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/3 lata temu
lazania z mięsem albo lazania z brokułami to moje stałe obiadowe menu:) kuchnia włoska jest najlepsza;)
/3 lata temu
Lazania z mięsem to moje ulubione danie obiadowe , ale niestety żadko mam czas zeby je przyogotowac