Lasagne ze szpinakiem z mozzarellą i fetą

Do lazanii zawsze możesz dodać podsmażone mielone mięso, wtedy będzie pożywniejsza! Sprawdź przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Lasagne ze szpinakiem z mozzarellą i fetą
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 780 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 40 dag makaronu lasagne
  • 50 dag siekanego mrożonego szpinaku
  • cebula
  • 30 dag fety
  • 10 dag mozzarelli
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Lasagne ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na lasagne ze szpinakiem!

  1. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oliwie.
  2. Dodaj szpinak i ogrzewaj, aż się rozmrozi i odparuje większość płynu.
  3. Wymieszaj z pokruszoną fetą. Dopraw solą i pieprzem. 
  4. Przyrządź sos: w rondlu roztop masło, oprósz mąką i zasmaż na biało. Do zasmażki powoli wlej mleko i zagotuj, mieszając. Sos dopraw gałką, solą i pieprzem.
  5. Na dno wysmarowanej masłem żaroodpornej formy wlej cienką warstwę beszamelu, ułóż kilka płatów lasagne, polewając każdy sosem. Posmaruj masą szpinakową.
  6. Przykryj płatami lasagne, polej je sosem, a następnie posmaruj masą szpinakową.
  7. W ten sposób ułóż pozostałe warstwy, aż do wyczerpania składników.
  8. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lasagne. Wierzch polej beszamelem i obłóż plasterkami mozzarelli.
  9. Piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"

Zobacz inne przepisy ze szpinakiem:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/2 lata temu
"Do lazanii zawsze możesz dodać podsmażone mielone mięso, wtedy będzie pożywniejsza! " - tak i szybciej zejdziesz na zawał. zapomnieliście dodać :)
/4 lata temu
Szybszy do przygotowania jest chyba TRIO – SZPINAK, KURCZAK I MAKARON a w smaku rewelacja polecam