Kutia z prawdziwą wanilią

Kutia z prawdziwą wanilią dopełni wspaniałości wigilijnego stołu. Sprawdź, jak przygotować tradycyjną kutię.

DRUKUJ PRZEPIS
Kutia z prawdziwą wanilią
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 290 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 30 dag maku
  • 20 dag pszenicy
  • 20 dag miodu
  • po 10 dag rodzynek, migdałów, orzechów, kandyzowanych wiśni, suszonych fig i śliwek
  • po 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • pół laski wanilii
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • sok z cytryny
  • cząstki pomarańczy do dekoracji
Kutia wigilijna - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Pszenicę umyj, namocz na noc w wodzie, następnego dnia zalej świeżą wodą, gotuj do miękkości na małym ogniu około godziny, a następnie osącz i ostudź.
  2. Mak opłucz, zalej wodą tak, aby był zakryty, gotuj na małym ogniu około 30 min, po czym osącz i dwukrotnie zmiel w maszynce. Miód rozgrzej, wymieszaj z makiem. Dodaj pszenicę oraz posiekane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym, kilkoma kroplami aromatu migdałowego i ziarenkami wanilii. Dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki pod przykryciem na godzinę. Przed podaniem udekoruj cząstkami pomarańczy.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)