Kurczak z nerkowcami

Nerkowce to miękkie i delikatne orzechy dodawane często do potraw kuchni indyjskiej, ciast czy sałatek.

DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak z nerkowcami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 780 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 40 dag filetów z piersi kurczaka
  • 3 cebule dymki
  • 10 dag orzechów nerkowca
  • 10 dag kiełków sojowych
  • 4 torebki ryżu (po 10 dag)
  • 4 łyżki oleju sojowego
  • 1–2 łyżeczki słodkiego sosu chili
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • posiekany szczypiorek
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso umyj, osusz, pokrój w paski, skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym. Przykryj, chłodź 30 min. Dymkę posiekaj, podsmaż na oleju z mięsem. Dodaj orzechy. Dopraw sosem chili, czosnkiem, solą i pieprzem. Duś 8–10 min. Dodaj opłukane i osączone kiełki sojowe, wymieszaj i podgrzewaj 3 min.
  2. Torebki z ryżem ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, osącz, wyłóż na talerze i podawaj z orzechowym kurczakiem, posypanym szczypiorkiem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)