Kurczak z fasolką szparagową

Podawaj z sałatką z pomidorów i świeżą bagietką

DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak z fasolką szparagową
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 70 dag fasolki szparagowej
  • 40 dag filetów z piersi kurczaka
  • cebula
  • 2–3 ząbki czosnku
  • papryka
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • tymianek
  • sól, pieprz
Tarta z kurczakiem i warzywami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Fasolkę umyj, odetnij końce. Odłóż 1/3 do dekoracji. Resztę pokrój ukośnie na 3-cm kawałki. Odłożoną fasolkę obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku, osącz, ostudź, podziel na 4 pęczki i zawiń w plasterki boczku.
  3. Paprykę oczyść z pestek, pokrój na paseczki. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i pokrój na plasterki.
  4. Plasterki czosnku smaż na oliwie około minuty, uważając aby się nie przypalił. Czosnek usuń, a na patelnię włóż pęczki fasolki zawinięte w boczek. Obsmaż je ze wszystkich stron. Wyjmij i odłóż pod przykryciem.
  5. Na patelnię włóż cebulę z kawałkami piersi. Smaż, mieszając kilka minut, aż kurczak się zarumieni. Dodaj pokrojoną fasolkę z papryką. Dopraw tymiankiem, solą oraz pieprzem. Smaż razem 8–10 minut, aż warzywa zmiękną ale pozostaną al dente. Dołóż obsmażone pęczki fasolki zawinięte w boczek i jeszcze przez chwilę razem ogrzewaj, aby boczek stał się ponownie chrupiący.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
Po co te idiotyczne filmiki ktore same się właczaja i wrzeszcza!?