Kurczak z bakłażanem i cukinią

Najlepiej smakuje z ryżem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak z bakłażanem i cukinią
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 duże piersi kurczaka
  • posiekana cebula (najlepiej szalotka bananowa)
  • mały bakłażan, przycięty i pokrojony na kawałki
  • cukinia, pokrojona na kawałki
  • ząbek czosnku
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1/2 kieliszka wytrawnego białego wina
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól morska
  • czarny pieprz
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na kurczaka z bakłażanem!

  1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Rozgrzej patelnię i wlej łyżkę stołową oliwy.
  3. Piersi kurczaka oprósz solą i pieprzem.
  4. Obsmaż na rumiano z obu stron na oliwie (3-4 minuty z każdej strony). Przełóż na talerz.
  5. Wlej na patelnię łyżkę oliwy i włóż szalotkę, czosnek, bakłażan oraz połowę tymianku i rozmarynu.
  6. Duś około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż szalotka się zeszkli.
  7. Oprósz solą i pieprzem.
  8. Dodaj cukinię i wlej wino, duś, aż połowa wina się wchłonie.
  9. Naczynie żaroodporne natłuść, wstaw do piekarnika, żeby się nagrzało.
  10. Do warzyw dodaj pomidory i przełóż do naczynia.
  11. Na wierzchu ułóż piersi i posyp resztą ziół.
  12. Piecz 5-10 minut, aż mięso zmięknie.
  13. Odczekaj 5 minut, wyjmij z pieca.
  14. Podawaj od razu z ryżem lub pieczywem.

Sprawdź inne przepisy na pierś z kurczaka:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)