Kurczak z ananasem, papryką i cebulą

Jeśli lubisz pizzę hawajską i nietypowe połączenia smaków, ten przepis jest dla ciebie!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak z ananasem, papryką i cebulą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 20 min
Ilość kalorii: 220 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • podwójna pierś kurczaka
  • duża czerwona papryka
  • mały ananas (lub pół dużego)
  • 1/2 pęczka dymki
  • 2 papryczki
  • 7 łyżek sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 12 łyżek oleju
  • pieprz
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
Sprawdź prosty przepis na kurczaka z ananasem!
1. Mięso pokrój, wymieszaj z posiekanym czosnkiem, 4 łyżkami sosu sojowego, słodką papryką, 4 łyżkami oleju i łyżeczką mąki.
2. Ananasa obierz, pokrój na kawałki, wymieszaj z cukrem i resztą sosu sojowego.
3. Na 2 łyżkach oleju usmaż pokrojoną w kawałki paprykę, papryczkę i dymkę.
4. Przełóż na talerz.
5. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i włóż kawałki ananasa.
6. Smaż 4 minuty. Przełóż na talerz.
7. Resztę oleju wlej na patelnię, rozgrzej i usmaż mięso.
8. Podsmażone składniki dodaj do mięsa, podgrzej.
9. Resztę mąki rozmieszaj w małej ilości wody i wlej na patelnię. Zagotuj.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)