Kurczak w cieście

Jako dodatek podaj przesmażone z cukrem żurawiny lub borówki.

DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak w cieście
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 30 dag upieczonego kurczaka

Na ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 dag drożdży
  • łyżka masła
  • łyżeczka cukru

Dodatki:

  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozprowadź letnim mlekiem, wymieszaj dokładnie z kilkoma łyżkami mąki. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia.
  2. Do rozczynu dodaj resztę mąki, żółtka, ostudzone roztopione masło oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Upieczonego kurczaka pokrój w grubszą kostkę, skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym, oprósz tymiankiem i grubo zmielonym pieprzem. Tuż przed smażeniem dodaj kawałki kurczaka do ciasta.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wkładaj łyżką porcje ciasta z kurczakiem. Smaż z obu stron na rumiano.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)