Kurczak nadziewany po polsku

Kurczaj smakuje doskonale z ziemniakami i kapustą. Spradź przepis na kurczaka nadziewanego po polsku!

DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak nadziewany po polsku
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 400 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • duży kurczak
  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • 10 dag czerstwej bułki
  • ok. 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • pęczek koperku
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2–3  ząbki czosnku
  • sok i skórka z cytryny
  • suszony koperek
  • sól
  • czarny pieprz
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kurczaka natrzyj w środku i na zewnątrz czosnkiem roztartym z solą, pieprzem i koperkiem. Skrop sokiem z cytryny i chłodź godzinę. Bułkę namocz w mleku. Wątróbki opłucz, oczyść z błon i żyłek, pokrój w drobną kostkę. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami. Do wątróbek dodaj odciśniętą bułkę, masło z żółtkami, posiekany koperek i pianę z białek. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
  2. Kurczaka napełnij farszem. Otwór zaszyj nicią lub zepnij wykałaczkami. Przywiąż nicią skrzydełka i nóżki do korpusu. Kurczaka ułóż w natłuszczonej brytfance, podwijając szyję pod spód tuszki. Wierzch posmaruj masłem, podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz ok. 60 min (180 st.). W czasie pieczenia nadziewanego kurczaka polewaj wytapiającym się tłuszczem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)