Składniki
-
- 4-5 udek z kurczaka (bez kości)
- 1 tabliczka czekolady 70% kakao
- 1 pęczek kolendry (ewentualnie pietruszki)
- 1 szklanka coli
- 1 sztuka czerwonej papryczki chili
- 1 sztuka zielonej papryczki chili
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Fix Soczyste żeberka w coli Knorr wymieszaj ze szklanką wody i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj gorzką czekoladę i mieszaj do chwili, aż wszystko się rozpuści. Następnie wlej szklankę coli.
Udka z kurczaka umyj, pozbaw kości i usuń skórę tak, żeby zostało samo mięso.
Czosnek obierz i wraz z ziarnami kolendry rozgnieć w moździerzu. Pokrój papryczki chili i wraz z kuminem i zmiażdżonymi przyprawami dodaj do marynaty i połącz z mięsem.
Mięso wraz z marynatą włóż do woreczka do pieczenia, który znajdziesz w opakowaniu Fix Knorr, i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C ok. 40 minut. Kurczaka po meksykańsku w sosie czekoladowym możesz podawać z ryżem lub makaronem, polewając powstałym podczas pieczenia sosem i posypując świeżą kolendrą.
Przepis kurczak meksykański w sosie czekoladowym pochodzi z serwisu przepisy.pl