Kurczak meksykański w sosie czekoladowym

Fix Soczyste żeberka w coli Knorr wymieszaj ze szklanką wody i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj gorzką czekoladę i mieszaj do chwili, aż wszystko się rozpuści. Następnie wlej szklankę coli.
/ 12.04.2012 09:01

Składniki

  • Kurczak meksykański w sosie czekoladowym

    1 opakowanie Knorr Fix Soczyste żeberka w coli
  • 4-5 udek z kurczaka (bez kości)
  • 1 tabliczka czekolady 70% kakao
  • 1 pęczek kolendry (ewentualnie pietruszki)
  • 1 szklanka coli
  • 1 sztuka czerwonej papryczki chili
  • 1 sztuka zielonej papryczki chili
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Fix Soczyste żeberka w coli Knorr wymieszaj ze szklanką wody i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj gorzką czekoladę i mieszaj do chwili, aż wszystko się rozpuści. Następnie wlej szklankę coli.

Udka z kurczaka umyj, pozbaw kości i usuń skórę tak, żeby zostało samo mięso.

Czosnek obierz i wraz z ziarnami kolendry rozgnieć w moździerzu. Pokrój papryczki chili i wraz z kuminem i zmiażdżonymi przyprawami dodaj do marynaty i połącz z mięsem.

Mięso wraz z marynatą włóż do woreczka do pieczenia, który znajdziesz w opakowaniu Fix Knorr, i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C ok. 40 minut. Kurczaka po meksykańsku w sosie czekoladowym możesz podawać z ryżem lub makaronem, polewając powstałym podczas pieczenia sosem i posypując świeżą kolendrą.

Przepis kurczak meksykański w sosie czekoladowym pochodzi z serwisu przepisy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA