Kurczak faszerowany kaszą gryczaną

Bardzo aromatyczny - idealny pomysł na rodzinny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak faszerowany kaszą gryczaną
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kurczak (ok. 1,7 kg)
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki zielonej czubrycy
  • łyżka przyprawy do kurczaka
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 6 łyżek oleju
  • kawałki cytryny
  • pieprz
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kurczaka faszerowanego kaszą!

  1. Kaszę ugotuj w bulionie, przestudź.
  2. Cebulę posiekaj, przesmaż na 2 łyżkach oleju razem z posiekaną natką, jajkami, rozmarynem, łyżką czubrycy i sporą ilością pieprzu.
  3. Wymieszaj z kaszą i parmezanem.
  4. Pozostały olej wymieszaj z resztą czubrycy, przyprawą do kurczaka, majerankiem, pieprzem, słodką papryką i posiekanym czosnkiem.
  5. Natrzyj kurczaka, nadziej farszem.
  6. Zepnij otwór, ułóż kurczaka na blasze.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  8. Po 20 minutach temperaturę zmniejsz do 170 stopni, przykryj folią aluminiową i piecz 2 godziny, polewając co jakiś czas kilkoma łyżkami wody.
  9. Podawaj z kawałkami cytryny.

Zobacz inne pomysły na kurczaka:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)